Данните за 2023 година са фрапиращи, коментира Валери Митов, народен

...
 Данните за 2023 година са фрапиращи, коментира Валери Митов, народен
Коментари Харесай

БСП иска райският газ да се разглежда като наркотично вещество

 Данните за 2023 година са фрапиращи, разяснява Валери Митов, депутат от Българска социалистическа партия, оповестиха от пресцентъра на партията във връзка въпрос в границите на парламентарния надзор.  По данни от изказването на министъра на финансите Асен Василев това количество божествен газ е на стойност 407 559 лева

" Да създадем една елементарна сметка - един флакон с божествен газ, който е 640 гр. е задоволителен да се изпълнят 80 балона. По данните за 2023 година вносът от трети страни на божествен газ е 129 хиляди кг. Това, обърнато в балони е 16 милиона балона. Тук е и моментът да се погледнат нощните клубове, където се продават свободно балони с божествен газ на цена от към 10 лева - бизнесът с разпространяването на божествен газ се оказва преуспяващ и доста рентабилен. Но работата на изпълнителната власт е да се намеси и да го спре ", уточни Валери Митов.

По данни от " Вътресъюзен импорт азотни оксиди " 2 378 121 кг. са импортирани в Европейския съюз предходната година , като райският газ влиза в комбинирана номенклатура с всички азтони оксиди, защото съгласно митническите правила на Европейски Съюз той не е обозначен с обособен код.

Допълнително, по данни на Евростат за вноса на азотни оксиди от целия свят към България, в които влиза и райският газ се вижда голям растеж, като през 2021 година стоките са били на стойност от 433 203 евро, през 2022 година - 812 570 евро, а през 2023 година - 1 978 516 евро.

Митов посочва още, че райският газ се популяризира свободно както в нощните заведения, по този начин и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и Министерство на вътрешните работи не дават нужния резултат. Това демонстрират и инспекциите, направени през 2023 от РЗИ - от 15 хиляди инспекции са открити единствено 35 нарушавания.

Народните представители от Българска социалистическа партия предложиха райският газ да бъде приравнен към наркотичните субстанции. Като умозаключение, Митов съобщи, че " страната би трябвало да си влезе във функционалностите " и да преследва разпространителите, защото използването на божествен газ крие съществени опасности за здравето.
 Близо 15 000 инспекции за божествен газ са направени от началото на годината
Близо 15 000 инспекции за божествен газ са направени от началото на годината

Експертите са безапелационни, че използването на божествен газ не води до пристрастяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР